SSWB Spine Teaching Course

 

This is for your kind information and necessary arrangements that Spine Society of  West Bengal is conducting a PG teaching course for Spine in collaboration of orthopaedic department of SSKM hospital under the aegis of West Bengal Orthopedic Association. This online program will be held on Saturday, 28th November from 6 to 9 pm. 
 
I am attaching herewith the programme of the same. You are requested to please circulate this to all your members and medical college students along with the link of the meeting to partipate and make this course a great success.
 
Topic: Spine Society West Bengal  Post Graduate Teaching Course
Time: Nov 28, 2020 05:45 PM India

Join Zoom Meeting
>https://us02web.zoom.us/j/86018878823?pwd=Z3BuME1VQ3VDTk9pdVFiRVllcDcxQT09

Meeting ID: 860 1887 8823
Passcode: 623939
 

Organised by: IPGMER & SSKM Hospital + SSWB

Date: 28.11.2020 (Saturday)        Time: 6 pm to 9 pm (3 hrs)

Nation faculty: Prof Arvind Jaiswal

IPGMER faculty: Prof A K Pal, Prof Mukul Bhattacharya

SSWB faculty: Dr Saumyajit Basu, Dr Abrar Ahmed, Dr Kunal Sengupta, Dr Dinesh Jaiswal, Dr Chinmay Nath, Prof Kiran Mukhopadhyay, Dr Saikat Sarkar, Dr Susmit Naskar, Dr Anindya Basu, Dr Shumayu, Dr Sanjay Biswas, Dr Amitava Biswas, Dr Subhadip Mondal

Moderator: Dr Chinmay Nath

6-00 pm

Introduction

By President, SSWB ( 3 min)

6-03 pm

Welcome address

Prof Mukul Bhattacharya (HOD, SSKM & IPGMER)- 2 min

6: 05- 6:15 pm

How to approach spine long case

Prof A K Pal (10 min)

6-15- 7:00 pm

Long  case presentation-

1. Disc prolapse /TB spine (10 min+ 15 min discussion)

2. Traumatic paraplegia (10 Min + 10 min discussion)

Cases to be presented by the 2nd yr/3rd yr PGTs

Examiners: Dr Abrar Ahmed, Dr Chinmay Nath, Prof A K Pal, Prof Kiran Mukhopadhyay, , Dr Subhadip Mondal

Other Faculty: Dr Saikat Sarkar, Dr Sanjay Biswas, Dr Abhisek Roy

7:00-7:10 pm

How to approach short cases related to spine

 

 Dr Saumyajit Basu (5 min)

7:10- 8:00 pm

1.       Short case presentation (5 min+ 10 min discussion)

2.       Short case presentation (5 min+ 10 min discussion)

3.       Short case presentation (5 min+ 10 min discussion)

4.       Short case presentation (5 min+ 10 min discussion)

 

Cases to be presented by the 2nd yr/3rd yr PGTs

Faculty: Prof Arvind Jayswal, Dr Saumyajit Basu, Prof Mukul Bhattacharya, , Dr Kunal Sengupta, Dr Dinesh Jaiswal, Dr Susmit Naskar, Dr Anindya Basu

8:00- 8:10 pm

How to read X-ray spine in both traumatic and non traumatic common conditions. (10 min)

Dr Amitava Biswas

8:10-8:20 pm

CT scan- indications, importance, how to read in different basic spinal pathologies. (10 min)

 

Dr Shumayu Dutta

8:20-8:30 pm

MRI - indications, importance, how to read in different basic spinal pathologies. (10 min)

Dr Dinesh Jaiswal

8:30-8:40 pm

Instruments and implants used in spine surgery - commonly asked in exams with specific usage(10 min)

Dr Chinmay Nath

Joining link https://us02web.zoom.us/j/86018878823?pwd=Z3BuME1VQ3VDTk9pdVFiRVllcDcxQT09